Karmione nanowęglowymi suplementami gąsienice dają wytrzymalszą nić
12 października 2016, 11:03Naukowcy z Tsinghua University ustalili, że dodawanie grafenu lub jednościennych nanorurek węglowych (ang. SWNTs) do karmy dla gąsienic jedwabników morwowych (Bombyx mori) sprawia, że wytwarzają one mocniejszą nić.
Po ponad 150 latach wyjaśniono, czemu powierzchnia lodu jest mokra
24 listopada 2016, 14:25Zespół z Uniwersytetu Hokkaido rozwiązał ponad 150-letnią zagadkę powierzchniowego topnienia lodu w ujemnych temperaturach. Udało się to dzięki zaawansowanej mikroskopii optycznej, opracowanej z firmą Olympus.
Diagnostyczne fraktale
29 grudnia 2016, 13:21Analizując dzieła artystów, można wykryć wczesne symptomy chorób neurodegeneracyjnych.
Pociąga nas 'zdrowy wygląd', który nie odzwierciedla faktycznego stanu zdrowia
14 lutego 2017, 11:42Choć żółte i czerwone zabarwienie skóry jest u białych mężczyzn postrzegane jako bardziej atrakcyjne, badania wykazały, że taki koloryt cery niekoniecznie stanowi oznakę dobrego zdrowia.
Zidentyfikowano ułatwiającą zasypianie substancję czynną ashwgandhy
31 marca 2017, 12:27Naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie odkryli ułatwiającą zasypianie substancję czynną witanii ospałej (Withania somnifera), zwanej też indyjskim żeń-szeniem czy ashwgandhą.
Roślinne związki na molekularną prezerwatywę
17 maja 2017, 12:02Dwa związki roślinne (jeden z korzenia mniszka lekarskiego, drugi z winorośli Tripterygium wilfordii) można by wykorzystać w roli "molekularnej prezerwatywy". Prystymeryna i lupeol, bo o nich mowa, blokują bowiem kanały wapniowe plemników CatSper, uniemożliwiając zapłodnienie.
Tycie od wąchania
6 lipca 2017, 10:12Podczas eksperymentów prowadzonych na Uniwersytecie w Berkeley myszy, które utraciły węch, straciły także na wadze. Wydaje się to dość oczywiste, skoro powonienie odpowiada za sporą część wrażeń smakowych, tyle że rzeczone myszy jadły tyle samo tłustej paszy co gryzonie ze sprawnym węchem, które ważyły na tej diecie 2-krotnie więcej niż zwykle.
Dieta sprzężona z mikrobiomem reguluje układ odpornościowy, by radził sobie z grypą
4 sierpnia 2017, 11:14Pewne bakterie mikrobiomu rozkładają flawonoidy do składnika, który pomaga kontrolować układ odpornościowy i zapobiegać spustoszeniom związanym z grypą.
Muzyka zwiększa atrakcyjność męskich twarzy
19 września 2017, 11:21Muzyka sprawia, że męskie twarze wydają się bardziej atrakcyjne.
Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie
31 października 2017, 14:38Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.